Brudkaveln – ett rejält tillhygge

Den berömda brudkaveln

I vår serie artefakter ur Corpsii annaler har vi nu kommit till Brudkaveln. I samband med ett överlämnande för knappt två år sedan (till #271) passade undertecknad på att dokumentera den lite. Sedan dessa bilder togs i maj 2008 har den fått ännu fler namn. De nummer som visas under bilderna syftar på vilka ordningsnummer som syns på respektive bild (ej medlemsnummer).

Det hade varit kul att höra lite mer om dess tillkomst och historia i övrigt och även om traditionen att överlämna en flaska Skåne till den icke-corpsiga delen av brudparet.

 

2 Responses to “Brudkaveln – ett rejält tillhygge”

 • Ett slagkraftigt argument mot allt baktalande av det äkta ståndet.
  Fjång!
  Härligt att se att detta tidsdokument bevarats genom åren.
  I bilden 3-13 anar jag mitt eget namn ovanför Stig Bäckströms. Då bör jag ha varit nr 2 i vigsellängden. Åke Svenstam var vad jag minns den förste av Bleckhornen som gifte sig. Jag minns när vi uppvaktade honom och Kickan på andra lysningsdagen på väster i Lund. Om brudkaveln var med redan då minns jag faktiskt inte. Däremot minns jag att min blivande hustru begåvades med en kavel på vår lysningsuppvaktning från Corpset. Däremot har jag inget minne av att vi lät kaveln gå vidare till Stigs tillkommande. Tyvärr är jag för senil för att minnas om den från början var en vandringskavel eller bara en lämplig taktpinne för orkesterfruar.
  Genom sig själv känner man ju andra så jag misstänker att nya kavlar har behövt anskaffas mer än en gång. Men listan har tydligen ändå bevarats väl genom åren. Hur i all världen har det gått till???

 • Eric Cordesius #36:

  Nu kan det avslöjas: Den fjärde som fick brudkaveln gifte sig anonymt, den femte var jag 1965. Jag tror den förste som gifte sig var Hasse Frykman 1956 eller 57.

Leave a Reply