Bleckhornens vårkonsert 1 maj 2017

Framåt marsch!…

…kan vara en lämplig beskrivning av Corpsets vårkonsert 2017 där man äntligen återupplivat den fina traditionen att en blåskonsert alltid ska börja och sluta med en marsch.

Detta visade också publiken sin uppskattning av både med applåder och taktstamp. Dirigenterna hade gjort ett utsökt val genom att börja konserten med Agapkins vackra marsch Den slaviska kvinnans farväl i en utsökt och välspelad tolkning av den ryska tragiken i kriget mellan de röda och de vita. Trots att kompositören stod på de vitas sida är marschen den mest älskade och spelade marschen i dagens Ryssland.

Lyssna gärna på marschen på Youtube (https://www.youtube.com/watch?v=WQ-REGHUglM). Den platsar väl bland mina Top 150.Det var synd att konferenciären inte presenterade marschen för publiken för den ärväl värd att kommas i håg.

Ett annat välkänt stycke Corpset framförde med ackuratess var Romans Drottningholmsmusik som spelades lätt och luftigt. Leroy Andersons Buglers Holiday var sannerligen ingen ledig dag för trumpetarna som verkligen fick slita hund för att hinna med alla toner, vilket de också lyckades väl med.

Ett stycke som jag aldrig uppfattade namnet på var en kombination av Marcia Carolus Rex, Grieg i berget och James Bond.

Slutligen fick vi höra en utsökt tolkning av John Philip Sousa’s vackra marsch Hands across the C, där C avsåg Atlanten som förenade USA:s vänner i Europa med USA under det spansk-amerikanska kriget. Marschen hade premiär 21 april 1899 i Philadelphia.

Anm. C kan även stavas Sea

Till slut vill jag uppmana till bannlysning av trutförlängare (= megafoner) vid sång. År ut och år in har Corpset tvingat publiken att missa 99% av allt som sjungs vid utomhuskonserterna eftersom bara en ynka procent av åhörarna råkar befinna sig mitt framför de ambulerande sångarna. Kasta dessa antika apparater och använd en riktig ljudanläggning så att publiken kan höra sången!

Mitt slutomdöme blir:

En bra och välspelad vårkonsert med god Fjång och ett välkomponerat program som gladde en gammal marsch- och Sousaälskare.

#28 Hans Pedersen Dambo

 

One Response to “Bleckhornens vårkonsert 1 maj 2017”

  • #408 Tobias Joelsson:

    Stycket som innehåller ’ Marcia Carolus Rex, Grieg i berget och James Bond.’ heter ”I bergakungens sal” arrangerat av #316 Daniel Kronmann.

Leave a Reply