Archive for maj, 2016

Bleckhornens vårkoncert 2016

Academimusiccorpset Bleckhornen är en fantastisk blåsorkester, förmodligen en av Sveriges allra största – t.o.m. utan den stora skaran av passiva medlemmar som särskilt hade inbjudits att delta i vårkoncerten 2016.
Vilken annan blåsorkester kan t.ex. ställa upp med 8 stycken – om jag räknat rätt – flöjtister? Bleckhornen är inte stora bara till antalet utan har genom sina 60 år som gjorde årets koncert till en jubileumskoncert, också vuxit musikaliskt till en mycket välspelande blåsarensemble som behärskar all sorts musik och spelar med kraft och fjång!

Bleckhornen av i dag motsvarade de förväntningar som publiken hade och baletten överträffade mina förväntningar. Tydligen har baletten gjort en kvalitetssatsning som började ge resultat redan vid julkoncerten 2015 då jag blev närmast förbluffad över hur baletten utvecklats positivt.

Men allt är inte bara lovord. Några smolk i glädjebägaren fanns det. Det allvarligaste är att Bleckhornen på senare tid vid både jul- och vårkoncerter helt underlåtit att  spela sin förste hedersledamots marscher. En Sousamarsch bör vara ett måste för varje koncert av en blåsorkester! Om ni hade spelat en Sousamarsch denna första maj hade ni fått se det spritta i benen hos hela publiken och inte bara i baletten. Denna brist kompenserades inte av att förspelningen vid Palaestra inför rektorsuppvaktningen faktiskt innehöll en Sousamarsch.
På 60-talet innehöll varje spelning minst en Sousamarsch, vilket t.o.m. ledde till att min förstfödda i dag med stolthet bär namnet Fidelia.

Jag vill också efterlysa lite mer musikalisk humor. Vi gamlingar hade Gerard Hoffnung som ett föredöme. Honom hittar ni bäst på Spotify. På senare tid har en oerhört skicklig österrikisk blåsarensemble vid namn Mnozil Brass visat sig på Youtube. Låt dessa inspirera er!

Vi har varit bortskämda med att Bleckhornen nu för tiden har ökat sin spelskicklighet avsevärt jämfört med hur vi lät på 50- och 60-talen. Därför får vi inte glömma att det trots allt handlar  om en studentorkester och inte en professionell orkester. Man får acceptera att det ibland vid snabba forten och fortissimon inte alltid blir perfekta tonträffar.  Det kanske kan vara värt att lägga ner lite extra övningstid på att träffa tonerna rätt. Detta påminner om ett liknande fenomen hos vissa gitarrister som ger ifrån sig ett akustiskt ljud från fingrarnas förflyttning på gitarrhalsen som är ganska störande.
Skickliga gitarrister träffar tonerna direkt och rätt utan biljud.

Sammanfattningsvis säger jag som vanligt: ”Ni är mycket bättre nu än vi då, men vi var roligare då än ni nu”.

§28 HPD

P.S. En av höjdpunkterna vid vårkoncerten var överlämnandet av en
cykel med sidovagn (!) av #87 Sven Lindén till orkestern för bl.a.
provianttransporter under karnevalståg.
Vårkonsert-16