Archive for juli, 2015

IN MEMORIAM

Detta minnesord har insänts till Sydsvenskan men inte publicerats ännu.

29 Mats BruzæusMats Bruzæus.

Som tidigare meddelats har Mats Bruzæus avlidit. Han sörjs närmast av hustru, barn och barnbarn. Han blev 67 år.

Mats föddes i Mjölby där han gick i skolan och tog studenten. Sedan kom han till Lund och avlade en civ.ing.-examen
på maskintekniska linjen på Lunds Tekniska Högskola.

Mats hade ett imponerande CV. Han arbetade bl.a. på Alfa Laval, Trelleborgs Gummi, som näringslivsdirektör i Malmö
och som teknisk attaché på svenska ambassaden i Tokyo.

Vi lärde känna Mats när han spelade klarinett i Academimusiccorpset Bleckhornen.
Han var en habil instrumentalist som dubblerade på saxofon.
Mats hade ett stort intresse för jazzmusik och deltog i japanska jazzensembler vilkas prestationer man kan avnjuta på YouTube.

Mats hade stol 29 i Bleckhornsacademien och grundade tillsammans med undertecknade Svenska Sousasällskapet
på John Philip Sousas 150-årsdag den 6 november 2004.
Liksom världens främste Sousatolkare Frederick Fennell ägnade Mats en stor del av sitt musikaliska liv åt Tokyos musikliv.
Han var också en initiativrik människa som såg till att Malmö FBU/Röda Korsets Musikkår höll en minneskonsert för Sousas 150-årsjubileum
på Palladiumbiografen i Malmö, där huvudnumret var en kvinnlig japansk solist som spelade Sousas oändligt vackra fantasi Nymphalin på valthorn.

Mats kämpade mot en svår sjukdom i flera år, en kamp som han nu har förlorat. Vi minns Mats som en framgångsrik yrkesman och varmhjärtad musiker och vän.
Vi tänker på hans familj.

För Bleckhornens vänner
Eric Cordesius
Hans Pedersen Dambo

 

IN MEMORIAM

Det är vår tunga plikt  att meddela att ytterligare en Mats har tagits ur skolan.

29 Mats Bruzæus

Denna gång gäller det #115 saxofonisten och jazzälskaren Mats Bruzæus, innehavare av stol 29 i Blckhornsacademien och ledamot i Svenska Sousasällskapet, som avlidit efter en tids sjukdom.

Vi återkommer inom kort med ett minnesord.

#28

 

IN MEMORIAM

Detta minnesord publicerades i Sydsvenskan i dag den 12/7 2015.

11 Mats Falk

Mats Falk.

Som tidigare meddelats har Mats Falk avlidit efter en tids sjukdom. Han sörjs närmast av familj och syskon. Han blev 75 år. Mats växte upp i Lund och tog studenten på Katedralskolan. Sedan utbildade han sig till läkare i Lund och blev distriktsläkare i Växjötrakten. Mats var också musiker och kompositör. I skolan började han spela cello. Som student blev han nästan omgående dirigent för Academimusiccorpset Bleckhornen under första hälften av 1960-talet. Han reformerade Corpset och krävde större spelskicklighet. Han upplöste orkestern och man fick provspela sig in igen. Vad vi minns var det bara Bengt Lörstad som klarade detta. Alla blev dock åter antagna. Arren gjordes roligare för att publiken skulle skratta med istället för åt orkestern. Mats kunde skämta i Hoffnungsk anda och komponerade t ex Duo för soloklarinett tillägnad vår stjärnklarinettist Leif Svensson. Men den var omöjlig att spela, åtminstone på klarinett.

När Mats flyttade till Småland inledde han sin bana som kompositör. Hans musik framfördes både på konserter och i radio. Mats gav i flera intervjuer sin syn på läkaryrket. Han hade lätt för att hitta även det roliga i patient-doktorrelationen. Mats var en mästare i ”Stå upp” långt innan begreppet fanns. Vid sina frekventa framträdanden använde han ett komiskt göingskt idiom för sina lapidariska skämt som voro legio. Det är frestande att dra någon av Mats bästa historier men vi låter honom själv göra det i sin himmel för dom som redan är där.

För Bleckhornens vänner

Eric Cordesius                  Hans Pedersen Dambo