Archive for september, 2012

Bo ”Benny” Fagerström in memoriam

Bo ”Benny” Fagerström in memoriam
*1942-12-13          2012-09-28

 

Bo ”Benny” Fagerström #55, en av Bleckhornens dirigenter har lämnat oss efter en tids sjukdom. Han var en av Academimusiccorpset Bleckhornens mest framstående gestalter genom tiderna, innehade stol nr 21 i Bleckhornsacademien och var medlem i Bleckhornens vänner. Han efterlämnar maka och barn.

En dag under tidigt 60-tal dök en mycket ung student upp i Lund och ville spela med i Bleckhornen. Han var så ung att vi omedelbart döpte honom till Benjamin, vilket senare förenklades till Benny.

Den unge Benny visade sig snabbt vara en lysande musiker som spelade mästerligt på de mest skilda instrument från trädgårdsslang via esskornett till bastuba. Intet musikaliskt var honom främmande. Han gav sig på den svåra arrangörskonsten och skrev ett stort antal humoristiska arrangemang i sann Hoffnunganda.

Vi vill varmt rekommendera en stunds lyssnande på Bleckhornsacademiens hemsida http://bleckhornsacademien.se/?page_id=54 där ett antal Bennyproduktioner får en att minnas Benny med ett leende på läpparna – ett leende som för övrigt alltid fanns på hans egna läppar.
Här följer ett antal Bennystycken med honom som både instrumentalist och arrangör:

Urjulkonserten 1964 i universitetets aula:
5. A trumpet voluntary
– solist Bo Fagerström vattenslang
Efter urjulkocerten kom också EP-skiva nr 2 med ett kontrapunktiskt mästerverk:
2. Grande Ouverture

1968
Concert för trumpet för tuba med Benny så klart
1974

08 Haydns Trumpetkonsertett äkta Benny-arr. Solist Anders Palmquist
1979 15 Halte Kameraten – ett näst intill ospelbart arr. av Bo Fagerström

Här vill vi också nämna att Benny ingick i styrelsen Falk – Fagerström – Dambo som 1963 stängde av hela orkestern. Samtliga tvangs provspela för att vinna återinträde samtidigt som en rekryteringskampanj anskaffade ett antal nya duktiga musiker som fick börja som provelever. Detta ledde fram till urjulkonserten 1964 i Gerard Hoffnungs anda med god musikalisk humor som fick publiken att skratta med oss i stället för åt oss. Ur denna urjulkonsert växte sedan det välspelande Academimusiccorps fram som vi kan njuta av i dag.

Att Benny under denna gigantiska musikaliska arbetsperiod dessutom hann med att utbilda sig till tandläkare säger en hel del om hans kapacitet.

Vi i Bleckhornens vänner fick glädjen att återse Bennys leende vid vår vårfest på Villa Sunna den 28 april i år dit han kom trots sin sjukdom och också fick njuta av en Bleckhornskonsert för oss.

Benny, du kommer alltid att leva i vårt minne och genom din musik!

Hans Pedersen Dambo och Eric Cordesius