Archive for the ‘In memoriam’ Category

In memoriam

I dag, den 5 januari 2016 infördes minnesordet om Lars-Göran Strömblad i Sydsvenskan.

SDS 160105 Lars-Göran Strömblad

 

In memoriam

I dag, söndagen den 20 december, fanns Lars-Göran Strömblads dödsannons införd i Sydsvenskan:
Lars-Göran StrömbladDärmed har vi också sänt in dessa minnesord till Sydsvenskans familjeredaktion:
Stol 17

Lars-Göran Strömblad
Som tidigare meddelats har Lars-Göran Strömblad avlidit efter en tids sjukdom. Han sörjs närmast av hustru, barn och barnbarn. Han blev 72 år.
Lars-Göran var en äkta göing, född i Glimåkra som han var. Han tog studenten i Älmhult och utbildade sig sedan till läkare  i Lund. Lars-Göran specialiserade sig inom neurokirurgi. Han disputerade 1993 på en avhandling om hjärntumörer, närmare bestämt maligna astrocytom.
Vi lärde känna Lars-Göran när han spelade sig in i Academimusiccorpset Bleckhornen. Han var en habil träblåsare (sax och klarinett).
Lars-Göran var med om att starta något så ovanligt som en personalorkester inom en sjukhusklinik. Orkestern bildades när de två neurokirurgiska klinikerna slogs samman och fick därför det fiffiga namnet Corps Callosum, som syftar på  Corpus Callosum dvs hjärnbalken, strukturen som förenar hjärnhalvorna.
Folk som varit med i Bleckhornen har inledningstakterna till marschen Blaze Away som visselsignal. Detta utnyttjades mellan Lars-Göran  och EC´s dotter när Lars-Göran vårdades på Orup och de fick syn på varandra på långt håll i sjukhuskorridoren. Detta roade Lars-Göran  mycket.
Lars-Göran var styrelseledamot i föreningen Bleckhornens Vänner och innehade stol nr 17 i Bleckhornsacademien.
En humorgen tycks grassera i Göingetrakten, vilket vi har flera exempel på i Bleckhornen.
En humoristisk musiker och vän har marscherat vidare. Vi saknar Lars-Göran och tänker på familjen.
För Bleckhornens Vänner.
Eric Cordesius, Hans Pedersen Dambo
 

IN MEMORIAM

Det är vår tunga plikt  att meddela att ytterligare en Mats har tagits ur skolan.

29 Mats Bruzæus

Denna gång gäller det #115 saxofonisten och jazzälskaren Mats Bruzæus, innehavare av stol 29 i Blckhornsacademien och ledamot i Svenska Sousasällskapet, som avlidit efter en tids sjukdom.

Vi återkommer inom kort med ett minnesord.

#28

 

Tomas Wolff

Tomas WolffAnestesiologen, smärtläkaren, och klarinettisten Tomas Wolff, Falköping, har avlidit i en ålder av 72 år. Hans  närmast sörjande är hustrun Birgit, barn och barnbarn.   Jag lärde känna Tomas i Lund, i början på 60-talet, där han studerade till läkare. Han var en skärpt och målinriktad person, behaglig, kreativ och dessutom fylld av musik och humor. Vi var båda aktiva som klarinettister i studentorkestern Bleckhornen, och vi blev väldigt goda vänner, och jag har många glada minnen från den tiden. Speciellt minns jag när Tomas och jag skulle spela en klarinettduett av Mozart på julkonserten 1964. Han och jag satsade allt på ett perfekt framförande, men när jag skulle vända notblad, så saknades en sida. Någon i orkestern hade spelat oss ett spratt! Publiken fnittrade, jag  var arg, men slutligen kom notbladet fram, och vi fortsatt spela precis där vi slutade, till allas förtjusning.   Vi spelade med i ett antal orkestrar; Lunds Stadsorkester, Akademiska Kapellet, och Kulturens Studentorkester. Dirigent för Stadsorkestern och Akademiska Kapellet var den eminente Sten Åke Axelsson. Tomas och jag var något busiga, och fick ofta små brev av dirigenten, där vi blev kallade till förmaning i Kapellsalen. En gång när vi repeterade och skulle ackompanjera sångerskan Gunilla af Malmborg, spelade Tomas och jag  terser i bakgrunden, och kontrabasarna från MSO berättade samtidigt roliga historier bakom ryggen på oss. Då i en kort paus bestämde vi, att vi skulle spela sekunder i stället för terser. Dirigenten tappade taktpinnen, men sångerskan gapskrattade, och sa: “gör inte så på konserten”, vilket vi givetvis inte gjorde. Vi blev som vanligt kallade till en avbasning.   Tomas fortsatte sitt musikaliska intresse som klarinettist i Falköpings orkesterförening, där han sedermera blev ordförande,. Men framförallt var han ju  läkare; jobbade först som narkosläkare i Skövde, och hade sedan under sex år en tjänst i Saudiarabien. Tomas jobbade också som chefläkare i Alingsås, och senare på vårdcentral; Centralhälsan och Kurhälsan.   En god vän och spelkompis har lämnat oss. Men vi minns honom med stor glädje, och på Bleckhornens årsmöte förra veckan, hyllade vi honom med en skål.   Vännen Leif-Å. Svensson #68 i Bleckhornen

 

IN MEMORIAM

Vi har nåtts av den tråkiga nyheten att #79 Thomas Wolff har gått till de sälla jaktmarkerna.
Thomas var en duktig klarinettist som var med redan på den allra första julkonserten 1964 i universitetets aula, där han och #68 Leif Svensson blev faddrar till en av Corpsets mest berättade historier; nämligen den om de försvunna noterna till Mozarts klarinettduo. När Thomas och Leif spelade detta mästerverk och Leif skulle vända notblad, var hans notblad plötsligt försvunnet! Ett desperat letande efter de försvunna noterna vidtog  till publikens muntra förtjusning.  Noterna återfanns och de eminenta musikerna återupptog spelandet exakt på tonen efter den som var den sista före den uppkomna tvångspausen.
Publiken skrattade gott och vissa framförde också sitt nöje med den lustiga paus man hade gjort.

Men det var inte något planerat skämt utan en av verkligheten framtvingad paus! Upprörda känslor fanns också.

Ni som inte var med på 60-talet kan gärna på en PUB-träff fråga #68 ”Hur var det egentligen med de försvunna noterna på julkonserten 1964?”. Då kanske ni får höra den korrekta och kompletta versionen av den drabbade.

#79 Thomas Wolff hade 20 spelningar med Corpset och blev 72 år gammal.

/#28 HPD

 

 

Åkes minnesord publicerade

Lördagen den 20 september publicerades vårt minnesord om Åke i Sydsvenskan.SDS 20140920

 

Vår sista bild på Åke Svenstam

Vid april månads PUB-träff hyllade vi den då nyblivne 80-årige #2 med den sedvanliga whiskyflaskan. 80-grattis#2


 

 

IN MEMORIAM

Den allra senaste tiden har 2 corpsmedlemmar avlidit, #2 Åke Svenstam, valthorn, en av Corpsets grundare och #135 Per Gösta Bartholdsson, slagverk. Vi återkommer med närmare uppgifter.