Archive for the ‘Avknoppningar’ Category

Tomas Wolff

Tomas WolffAnestesiologen, smärtläkaren, och klarinettisten Tomas Wolff, Falköping, har avlidit i en ålder av 72 år. Hans  närmast sörjande är hustrun Birgit, barn och barnbarn.   Jag lärde känna Tomas i Lund, i början på 60-talet, där han studerade till läkare. Han var en skärpt och målinriktad person, behaglig, kreativ och dessutom fylld av musik och humor. Vi var båda aktiva som klarinettister i studentorkestern Bleckhornen, och vi blev väldigt goda vänner, och jag har många glada minnen från den tiden. Speciellt minns jag när Tomas och jag skulle spela en klarinettduett av Mozart på julkonserten 1964. Han och jag satsade allt på ett perfekt framförande, men när jag skulle vända notblad, så saknades en sida. Någon i orkestern hade spelat oss ett spratt! Publiken fnittrade, jag  var arg, men slutligen kom notbladet fram, och vi fortsatt spela precis där vi slutade, till allas förtjusning.   Vi spelade med i ett antal orkestrar; Lunds Stadsorkester, Akademiska Kapellet, och Kulturens Studentorkester. Dirigent för Stadsorkestern och Akademiska Kapellet var den eminente Sten Åke Axelsson. Tomas och jag var något busiga, och fick ofta små brev av dirigenten, där vi blev kallade till förmaning i Kapellsalen. En gång när vi repeterade och skulle ackompanjera sångerskan Gunilla af Malmborg, spelade Tomas och jag  terser i bakgrunden, och kontrabasarna från MSO berättade samtidigt roliga historier bakom ryggen på oss. Då i en kort paus bestämde vi, att vi skulle spela sekunder i stället för terser. Dirigenten tappade taktpinnen, men sångerskan gapskrattade, och sa: “gör inte så på konserten”, vilket vi givetvis inte gjorde. Vi blev som vanligt kallade till en avbasning.   Tomas fortsatte sitt musikaliska intresse som klarinettist i Falköpings orkesterförening, där han sedermera blev ordförande,. Men framförallt var han ju  läkare; jobbade först som narkosläkare i Skövde, och hade sedan under sex år en tjänst i Saudiarabien. Tomas jobbade också som chefläkare i Alingsås, och senare på vårdcentral; Centralhälsan och Kurhälsan.   En god vän och spelkompis har lämnat oss. Men vi minns honom med stor glädje, och på Bleckhornens årsmöte förra veckan, hyllade vi honom med en skål.   Vännen Leif-Å. Svensson #68 i Bleckhornen

 

Messingssextetten Kung Oscar

Den tidigaste avknoppningen från Academimusiccorpset var Messingssextetten Kung Oscar som startade 1959 efter att Corpsett fått ärva en uppsättning notböcker från änkefru Hörndal efter en medlem i en avsomnad mässingssextett. Notböckerna innehöll godbitar som t. ex. ”Lefve Sverige”, marsch af Olsson, ”Donauwellen” och en mängd klassiska brunnsmusikstycken.
Kung Oscars ursprungsbesättning bestod av Stefan Johannesson – esskornett, Göran Åhgren – B-kornett, Hans Pedersen Dambo – 1:a tenor, Åke Svenstam – 2:a tenor, Staffan Sandström – althorn och Ulf Norrsell – helikon.
Klicka på bilden för full storlek!

 

En Tolva Skåne

Någon gång i slutet av 50-talet eller början av 60-talet hade Bleckhornen en friluftsspelning i musikpaviljongen vid uteserveringen hos Åke Hans eller Industrirestauranten som den också hette.
På den tiden brukade gaget utbetalas in natura; d.v.s. pytt i panna, öl och snaps. När servitrisen kom för att ta upp våra snapsbeställningar och vår dåvarande ordförande, Ulf Norrsell, som sig bör var den förste att beställa, yttrade han med myndig röst de sedermera bevingade orden ”En tolva Skåne!”
En tolva Skåne”, upprepade servitrisen oberört och antecknade i sitt block, vilket naturligtvis ledde till att samtliga musikanter, som aldrig hört talas om att det ens fanns tolvor, följde ordförandens exempel och också beställde tolvor. Servitrisen kom tillbaka med vår förtäring och snapstolvor till oss alla. Tala om att det blev ett muntert klingande i glasen som final på denna spelning.

När – betydligt senare – den uppslitande saxofonstriden ledde till några medlemmars avhopp från corpset, bildade dessa en egen orkester som de döpte till just ”En Tolva Skåne”! Denna orkester utvecklades senare från en tynande start till den internationellt kända jazzorkestern ”Tolvan Big Band”.

Detta är bara en av de talrika avknoppningar som har Academimusiccorpset Bleckhornen som sin urmoder.